Arbetsmarknad

Det går bra för Sveriges arbetsmarknad men inte för alla. Sedan några decennier tillbaka har svenska ungdomar försatts i, med europeiska mått mätt, rekordhög ungdomsarbetslöshet. Anledningarna till varför just unga människor är värst drabbade är många. I grunden handlar det om att arbetsmarknadspolitiken utformats utifrån allt annat än vad som lockar unga människor; det är dyrt, krångligt och oflexibelt att anställa.

Trots regeringens sänkningar av arbetsgivaravgiften är det fortsatt dyrt att anställa på arbetsmarknaden samtidigt som lönespridningen är närmast obefintliga på grund av oflexibla kollektivavtal som har stöd i lagen. Med lägre kostnader för att anställa och större lönespridning blir det både mer attraktivt och möjligt att anställa framförallt unga som ofta hellre har en fot in på arbetsmarknaden är båda utanför.

Det är viktigt att förbättra valfriheten för den arbetssökande genom att öppna upp marknaden för fler aktörer. Så länge staten finner det nödvändigt att med skattepengar understödja matchningsverksamheten, bör dessa pengar gå till den aktör som utför jobbet bäst. Det kan åstadkommas genom en arbetssökandecheck som följer den arbetssökande. Han eller hon kan då välja att köpa tjänsten av den aktör som han eller hon förväntar sig det bästa resultatet från.

För att få en öppen och flexibel arbetsmarknad är det viktigt att förnya kravet på en upprensning i arbetsrätten. All erfarenhet visar att en hårt reglerad arbetsmarknad med fackliga privilegier är underlägsen en friare marknad. På en fri arbetsmarknad är det mindre riskabelt att anställa eftersom det vid behov är enklare att avsluta anställningen. Samtidigt innebär en fri arbetsmarknad att det är lättare att hitta en ny anställning. När det är mindre riskabelt att anställa skapas fler arbetstillfällen eftersom arbetsgivare i större utsträckning vågar genomföra nyanställningar. Det är inte minst viktigt för ungdomar som helt eller delvis saknar arbetslivserfarenhet och därmed stängs ute från arbetsmarknaden.

Moderata Ungdomsförbundet vill:
- Sänka arbetsgivaravgifterna och kostnaderna för att anställa människor
- Öppna upp Medbestämmandelagen till förmån för ökad lönespridning
- Avskaffa arbetsförmedlingens monopolställning och införa en arbetssökandecheck
- Avskaffa turordningsreglerna i Lagen om anställningsskydd

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0