Högre utbildning

Att utbilda sig handlar i grunden om att förverkliga sig själv. Det handlar om att ta vara på sina egna möjligheter och sträva efter sina egna livsmål. Vi vill se en högre utbildning som mer än i dag tar vara på människors behov och förutsättningar istället för politikers kortsiktiga planerande. Vi vill att kvaliteten på den högre utbildningen ska vara i världsklass och att högre utbildning ska löna sig bättre. För att lyckas med detta måste vi göra högskolorna och universiteten friare än vad de är i dag

I dag är universiteten bundna till hur antagningen av studenter på de olika programmen och kurserna går till. Det är många elever som inte kommer till sin rätt i tillvägagångssättet och många institutioner som känner att de inte får ta in de studenter som är bäst lämpade för utbildningen. Universiteten är skyldiga att ta in en tredjedel av sina studenter på deras resultat från högskoleprovet. Då bör frågan ställas om ett sådant prov verkligen visar på vilka som är lämpligast för alla landets olika utbildningar? Olika prov för olika utbildningar borde vara en bättre lösning och utbildningsenheterna borde själva få styra över denna process. Institutionerna bör kunna införa såväl interjuver och särskilda prov för att bestämma vilka som får gå utbildningen

Idag är konkurrensen mellan de olika högskolorna i Sverige och dess institutioner svag. Detta beror på att skolorna till alltför stor del centralstyrs och att resurser inte delas ut utifrån hur många som söker till högskolorna. Låt universitetsledningarna återigen ledas av människor med integritet och utan partibok. Det intresse som bör värnas i universitetsledningen borde vara den akademiska friheten, inte vissa partiers. Det samma gäller forskningsresurser som måste fördelas efter vetenskaplig kvalitet och inte efter kortsiktiga politiska hänsyn.

Sverige har idag en utbildningsnivå som ligger långt under många andra utvecklade länders. Samtidigt utbildar sig fler och fler under längre tid och senare i livet. Ekonomin för en universitetsstuderandes ekonomi innebär ofta en levnadsstandard på marginalen och sommarmånaderna innebär mest en oro för obetalda hyror. Ett sätt att göra det mer attraktivt, effektivisera studietiden och ge bättre ekonomiska förutsättningar vore att istället införa ett treterminssystem. Treterminssystem används redan idag runtom i världen. Med ett treterminssystem kan en student själv välja att läsa sin utbildning under en intensivare och kortare period eller ta en period ledigt, likt dagens sommaruppehåll, för att arbeta eller vila.

Trots att Sverige har en av världens mest generösa bidragssystem studiemedel skiljer den ekonomiska situationen mellan olika studerande kraftigt. De flesta studerande klarar trots knappa marginaler sin ekonomi under studietiden. I dag finns det i praktiken endast en enda institution som kan bevilja och utbetala ditt studiemedel. Vi har en monopolsituation som hämnar valfrihet och konkurrens. När det gäller inkomstprövning av inkomster när studenter lyfter studielån är det helt orimligt. Det taket måste avskaffas omedelbart då det straffar de studenter som vid sidan av sina studier kan och vill jobba. Staten ska inte lägga sig i vad studenter gör när de inte pluggar.

Moderata Ungdomsförbundet vill:
- Befria universiteten med möjlighet till egna antagningsregler
- Öka konkurrensen mellan landets högskolor och universitet
- Frigöra universitetsstyrelserna från politikers inflytande
- Möjliggöra utlåningsmöjligheter för bankerna med staten som garant
- Införa treterminssystem för högre studier i Sverige

Kommentarer
Postat av: John

Copy & paste från muf's hemsida ;P?

Tror jag läste nåt liknande förra veckan när jag var pepp på att joina.

2009-03-16 @ 23:09:33
URL: http://johngranlund.blogg.se/
Postat av: Anonym

Mnae, tror inte det blir nån mufare av mig.

Det lät på han som föreläste att halva grejen med muf var att jävlas med socialisterna, så mnää.

2009-03-18 @ 21:39:44
Postat av: Anonym

Jag har kontakt med för många mufare nästan, så på den fronten är det lungt, haha.

Och då är jag i Åre, så det går nog inte att komma dit, du verkar ta tag i föreningen rätt hårt känns det som, eller så är det bara jag som missat allt tidigare..

2009-03-19 @ 21:09:37
Postat av: Anonym

Härligt härligt :)

Mnae, brann och brann är väl att ta i men det är iallafall de viktigaste frågorna för mig. Abort ska vara en rättighet för alla, men i princip alla partier håller med mig förutom kd så det är inte så mycket att ändra på där. Men sen är det ju hbtq-frågorna, där jag tycker att all kärlek är bra kärlek, aight? Och att alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter, att hbtq ska få adoptera, gifta sig osv. Inget speciellt.

2009-03-19 @ 21:31:59
Postat av: John

Vi har haft den här diskussionen förut ;)

Men det börjar ändra sig nu, hbtq får ju gifta sig i västra götaland, snart är väl hela sverige med får man hoppas.

2009-03-20 @ 13:13:30
URL: http://johngranlund.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0