Integritet

 "De som är beredda att ge upp väsentliga friheter för att få lite temporär säkerhet förtjänar varken frihet eller säkerhet" -

Benjamin Franklin Sveriges grundlag slår fast värnandet om den enskildes privatliv. Ur denna grundläggande rätt härstammar flera andra viktiga mänskliga rättigheter som yttrande- och åsiktsfrihet men även informationsfrihet. Alla försök från den offentliga maktens sida att inskränka dessa rättigheter måste med utgångspunkt från individens rättssäkerhet tydligt granskas och vägas mot starka skäl.

Rätten till integritet handlar också om en moralisk rätt till friheten att själv besluta om man vill offentliggöra sina beslut och livsval. Statens handlingsutrymme för att samla in information om den enskilde bör därför begränsas till uppgifter som rör inhämtning av skatter, grundläggande personuppgifter och information av stort säkerhetspolitiskt värde. Det senare måste ske efter prövning i domstol med krav på misstanke. Staten bör inte tillåtas att generellt massavlyssna eller på annat sätt inhämta information om den enskilde utan konkret brottmisstanke.

Det är vår bestämda uppfattning att såväl människor som stater är oskyldiga till dess att motsatsen är bevisad och att särskilda skäl bör föreligga för att inleda signalspaning eller avlyssning. Polis eller säkerhetstjänst ska samtidigt inte nekas relevanta verktyg, när det kommer till ny teknik, buggning eller telefonavlyssning, när konkreta misstankar bedömts som tillräckligt starka i en oberoende domstol. En allt vanligare del av brottsbekämpningsarbetet är övervakning med kamera på offentliga platser. Detta har visat sig vara en välfungerande metod för brottsbekämpning samtidigt som det skett en kraftig utökning av antalet kameror i det offentliga rummet krymper.

På tio år har antalet övervakningskameror fördubblats och är idag en bra bit över 30 000 stycken. För att balansera detta bör det tydliggöras att olika former av automatisk identifiering och lagring av personuppgifter genom övervakningskameror hindras och att tillämpandet av krypterade filmer ökar. Filmen kan endast läsas efter beslut i domstol för att utreda en konkret brottshändelse. Moderata Ungdomsförbundet vill: - Stärka människors rätt till integritet genom ökad rättssäkerhet - Införa krav på kryptering av filmer vid lagring av personuppgifter vid övervakning - Införa krav på domstolsbeslut vid avlyssning eller buggning av medborgare

Kommentarer
Postat av: Pernilla

Det är farsinerande med seriösa personer XD , du är en av få ja känner XD

2009-03-11 @ 23:03:37
URL: http://[email protected]

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0