Det kompletta förslaget till förändring av ungdomsfullmäktige!

Här kommer det kompletta förslaget som MUF Uddevalla har sänt in och som kommer behandlas på nästa möte den 21: oktober.

Läs och tyck till !

Förslag angående ändring av Ungdomsfullmäktiges stadgar.

Ungdomsfullmäktige är ett organ som i dagens tappning mer är en sandlåda än ett forum där ungdomar kan yttra sina åsikter. Detta beror bl. a på nedanstående och lösningarna kommer efterföljande:

  • Engagemanget från ungdomarna är oerhört tunt.

Lösning: Mer marknadsföring och information utåt till ungdomarna

  • Okunskapen är påtaglig bland ledamöterna.

Lösning: En utbildning i hur ett möte går till och varför man påverkar och hur man gör det.

  • Mötesstrukturen är under all kritik.

Lösning: Utredaren bör tillsammans med ungdomsrådet och resterande delar av ungdomsfullmäktige lägga upp en klarare struktur där generella mötesregler gäller. Så som hur man begär om ordet, hur man yrkar och så vidare.

  • Presidiet föregår inte med ett gott exempel.

Lösning: Alla vuxna politiker bör inte sitta där samt de ungdomar som sitter där bör lära sig hur man leder ett möte, en utbildning i det behövs.

  • De vuxna är fortfarande inblandade.

Lösning: De bör inte sitta på presidiet.

  • Dålig marknadsföring av forumet, få känner till det.

Lösning: mer information ut i skolorna, låta ungdomarnas åsikter ha någon vikt så att det betyder något att vara ledamot i UF.

  • Dålig information om hur, när och var man skickar in ett förslag.

Lösning: att utredaren Eva Davidsson arbetar bättre med att informera om viktiga ting angående UF

  • Ledamöterna väljs inte alltid av egen vilja eller engagemang. Inte alltid heller av eleverna på skolan som denne representerar.

Lösning: Ledamöterna ska väljas utifrån skola och inte program. En ledamot var 150:e elev tror vi är en rimlig siffra och att man på eget intresse får kandidera till ledamot för UF.

  • Ungdomsrådet är alldeles för stort och har för många mandat.

Lösning: ungdomsrådet bör bantas till 4 st röstmandat i UF

  • Kallelsen kommer inte alla tillhanda.

Lösning: att tjänstemannen som är UF:s utredare skickar kallelsen till alla.

  • Ungdomsfullmäktiges makt är liten.

 Lösning: att bygga upp ett bra UF som sedemera kommer få förtroende hos kommunfullmäktige och då kan även makten hos de unga öka. Med de lösningar vi har ovan tillsammans med en rad andra som kommer längre fram kommer vi att nå dit tillsammans. Det är vi övertygade om.

Vi i MUF Uddevalla har satt oss ner och diskuterat ungdomsfullmäktige och hur man kan förbättra det. Vi har kommit fram till en rad väldigt bra lösningar som vi gärna vill yttra för er. Vi hoppas att ni ger oss chansen att göra detta. Det kommer bara gynna ungdomsfullmäktiges utveckling i framtiden.

Häng på vårat förslag så kan vi inom något eller några år faktiskt ha ett levande ungdomsfullmäktige med härliga debatter med demokratiska beslut som i längden gagnar ungdomarna själva.

Följande PowerPoint-presentation och plädering kommer visa vårat förslag.

 

Med ovanstående yrkar vi att:

 

Att-satser

 

Att                 Ungdomsfullmäktige godkänner motionen i sin helhet

Att                 Ungdomsfullmäktige verkar för dessa ändringar i framtiden

 

 

MUF Uddevalla


Kommentarer
Postat av: AFA Uddevalla

Hahaha, fan vad ni suger.

2009-11-16 @ 16:14:26
URL: http://www.antifa.se
Postat av: Anonym

"Ungdomsrådet är alldeles för stort och har för många mandat.

Lösning: ungdomsrådet bör bantas till 4 st röstmandat i UF."



Tycker ni inte att det är bra att det är många som är med och får rösta? Menar ni att det är bättre att många är med och tycker men att få som får ha en röst som räknas?



Jag tycker att det skulle förvärra just det att vi måste "låta ungdomarnas åsikter ha någon vikt så att det betyder något att vara ledamot"!

För hur många skulle egentligen ha viljan och orken att vara med om de inte ens kan vara säkra på att deras röst räknas? Jag menar, det kan ju ske att de här fyra röstmandaten är partiska och bara röstar till fördel för dem själva, partier, föreningar eller dylikt. Sådant kan alltid ske. Dessutom kan inte dessa fyra se ur allas perspektiv. Åtminstone ur färre än vad som nu görs på UF.



Dock förstår jag er till viss del, för visst är många av ledamöterna inte så kunniga som de skulle kunna vara och att deras röst kanske inte grundas på lika mycket kunskap om själva ämnet, som i värsta fall kan medföra ett dåligt beslut vid röstningen. Men i så fall måste vi ta hänsyn till att det här är ett UF-möte. Där ungdomar lär sig politikens "regler" och utforskar sina egna åsikter!



Vi kan olika bra olika ämnen och någon gång är alla nybörjare. Vi ser dessutom saker från olika perspektiv, tycker ni inte då att det är bra med mångfald vid en röstning?

2011-05-07 @ 22:19:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0